برای اینکه نمای ساختمان را زیبا و مناسب کنیم باید آن را به دست معماران و ساختمان سازان بسپاریم تا علاوه بر جلوه زیبایی از لایه بیرونی آن نیز محافظت شود. هنگامی که نمای ساختمان بر مبنای اصول و هارمونی طراحی شود مجذوب نگاه های مخاطب نیز می گردد. مصالح به کار رفته در نمای ساختمان شامل سنگ، فلز، بتن، آجر، چوب، کامپوزیت هستند. پس خیلی مهم است که چه نمایی را انتخاب می کنید که در برابر این خطرات از ساختمان محافظت کند. در ادامه با تیم هایکا پنل همراه باشید تا در مورد انواع نمای ساختمان و مصالح مورد استفاده در آن را توضیح دهیم.
مصالح مورد استفاده در نما ساختمان
نمای سنگ
نماهای سنگ یکی از لوکس ترین و ماندگارترین مصالح ساختمانی محسوب می شود که بیشتر برای نمای کاخ ها، ویلا ها و آپارتمان های مدرن استفاده میکنند این نما، زیبایی منحصر به فردی به ساختمان می بخشد که از معروف ترین نماهای سنگی، نمای رومی است. نمای رومی یکی از دوست داشتنی ترین نمای ساختمان در ایران محسوب می شود.
نمای آجری
نماهای آجر یکی از قدیمی ترین نماهای ساختمانی است و بخاطر تنوع زیاد آجرهای تولید شده در کشور، گزینه های زیادی را پیش روی معماران و طراحان داخلی قرار می دهد. که می توان از انواع آجرها، آجرنما زرد، آجرنما سفید، آجرنما قرمز، آجرنما پلاک، آجر دکوراسیون داخلی، کف فرش، شاموتی، آجرنما نسوز، قزاقی، رستیک و… اشاره کرد.
نمای شیشه ای
از پرطرفدار ترین نماهای ساختمانی نمای شیشه ای است که بیشتر در برج های تجاری و اداری و همچنین ویلاهای لوکس مورد استفاده قرار می گیرد.
از انواع نمای شیشه ای میتوان به نمای شیشه ای اسپایدر اشاره کرد که اکثر معماران بر حسب سلیقه مشتری، بکار می برند. این نوع نما، علاوه بر جذابیتی که دارد سبب بازتاب نور خورشید به داخل خانه می گردد.
نمای چوبی
از این نمای چوبی که بیشتر برای نمای ویلاها و خانه های روستایی به صورت ساده بکار می برند. در ساخت این نما، از چوب های فراوری شده استفاده می کنند این چوب ها علاوه بر مقاومتی که دارد، در برابر رطوبت و آتش سوزی محافظت می کند و طول عمر بالاتری نیز دارد.
نمای سرامیکی
نماهای سرامیکی یکی از ارزان ترین نماهای پرطرفدار است که در رنگ های متنوعی تولید شده می شود و مقاومت بالایی در برابر آتش، حرارت و رطوبت دارد. این نوع نما را به دو روش نصب می کنند: نصب خشک و نصب تر.
نمای بایرامیکس
نماهای بایرامیکس هم جزو نماهای ارزان اما مقاوم می باشد. و در رنگ های متنوعی در کشور تولید می شود. این نما جلوه ی منحصر به فردی دارد و با آب به راحتی قابل شست و شو است.
نمای سیمانی
این نما بیشتر در ساختمان های صنعتی مانند کارخانه ها و کارگاه ها استفاده می شود. که اگر در ساخت سیمان از الیاف مقاومی استفاده شود، در برابر آتش سوزی بسیار مقاوم می ماند. نماشویی این نوع از ساختمان ها بسیار آسان است چون که سیمان نسبت به رطوبت و حرارت، مقاوم است.
استرچ متال
نمای استرچ متال نوعی صفحات فلزی است که از جنس آهن، آلومینیوم، مس و استیل در قطر و ضخامت مناسب ساخته شده اند. این نما سبک و مقاومت بالایی دارد اما تمیز کردن آن کار دشواری است.
نمای کامپوزیت
نمای کامپوزیتی از ورق های آلومینیومی ساخته شده است که از مقاوم ترین و زیباترین مصالح ساختمانی به شمار می آید. که معروف ترین نوع آن، لانه زنبوری نام دارد. این نما، علاوه بر زیبایی، در برابر حرارت و صوت نیز مقاومت خوبی دارد. نصب و نماشویی کامپوزیت ها به مراتب آسان تر است.
ویژگی های مهم در نمای ساختمان
همان طور که میدانید طراحی فضا و طراحی نقشه در نما در فضاسازی شهری و زیباسازی محیطی، نقش بسیار تاثیرگذار و مهمی را ایفا می کند .در واقع یکی از ارکان های اساسی در ساختمان سازی، نمای آن می باشد. نمای خوب نمایی است که متناسب با هم جواری های خودش طراحی شده باشد. نوع معماری ساختمان انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. دوام و ماندگاری نمای ساختمان نسبت به هم متفاوت هستند و به مواد و مصالح مورد استفاده بستگی دارد.
بنابراین لازم است بدانید زمانی که در طراحی نمای ساختمان از سبک کلاسیک یا مدرن استفاده می شود، انتظار می رود که در طراحی داخلی آن هم از این سبک استفاده شود. از بین نماهای مختلف، نمای سیمانی و سرامیکی جزو کم هزینه ترین ها می باشند و در مقایسه با سایر نماها مقاومت و امنیت بالایی نیز دارد. همان گونه که در بالا اشاره کردیم نمای چوبی، که اگر با چوب های فرآوری شده ساخته شود ضد حریق خواهند بود. و از نظر ماندگاری و دوام، تمامی نماها و مصالح دوام خوبی دارند
از گذشته تا به امروز، دیده و شنیده ایم که نمای سیمان و بتنی به دلیل مقاومت بالاتری که دارند در برابر زلزله محافظت شده هستند. همچنین در ادامه توضیح خواهیم داد که نمای نانو عایق حرارت می باشد.
عوامل موثر بر قیمت انواع نمای ساختمان
از جمله مهم ترین بخش هایی که در اجرای نمای بیرونی ساختمان با آن مواجه هستیم هزینه های پیاده سازی نمای بیرونی آن می باشد. قیمت نمای بیرونی ساختمان از جمله موضوعات بسیار بحث برانگیز بوده و اغلب کارفرمایان به دنبال هزینه های پایین می باشند که مادر این راستا پیشنهاد میکنیم به هیچ وجه کیفیت را قربانی هزینه نکنید. چرا که نمای ساختمان به دلیل واقع شدن در محیط بیرونی در شرایط اقلیمی متغیری قرار می گیرد که این عوامل می تواند بر نمای بیرونی ساختمان و ساکنین آن تاثیرگذار باشد.
انواع سبک دکوراسیون نما
قبل از اینکه درباره نما ها توضیح دهیم باید توجه داشته باشید که موقعیت مکانی ساختمان شما، تاثیر بسیاری در انتخاب دقیق نوع و طراحی نما دارد. مهم است که ملک شما کنار خیابان قرار دارد یا در داخل کوچه.
نمای مدرن
نمای مدرن یکی از متفاوت ترین نماها است . این نوع نما از قوانین معماری مدرن تبعیت میکند و تفاوت اصلی این نما با دیگر نماها مانند کلاسیک، ساده بودن آن است. در مصالح نمای مدرن، بیشتر از یک مصالح استفاده می شود. در واقع هدف معمار از استفاده از این نما، جذابتر کردن نما است.
نمای کلاسیک
نمای کلاسیک یکی از زیباترین و ماندگار ترین نما ها است. اما باید دقت داشته باشید که مهم ترین و حساس ترین مرحله ی این نما، اجرای آن است که باید بسیار با دقت انجام شود چرا که کوچیکترین سهل انگاری در اجرای این نما، عواقب جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.
نمای مینیمال
نماهای مینیمال همان طور که از نامش پیداست سبک ساده و شیکی است که هرگونه قسمت های پرت را حذف می کند و در ایران بیشتر برای نمای ویلاها مورد استفاده قرار می گیرد.
نمای اسلامی
در طراحی این نما از عناصر معماری اسلامی استفاده می کنند که از این عناصر می توان به: قوس ها، مقرنس ها، کتیبه ها، ستون ها و گره ها اشاره کرد. مصالح به کار رفته در این نماها معمولا از کاشی و آجر و سنگ می باشد. و بیشتر در اماکن مذهبی، امام زاده ها و مساجد استفاده می شود.
نمای باهاوس
یکی از سبک های معماری تاثیر گذار و مهم، نمای باهاوس است. به همین دلیل این نما را ساده و بی آلایش توصیف میکنند. در ساختمان هایی که از نمای باهاوس کار شده است، خبری از کنده کاری و قوس و غیره نیست. مدل این ساختمان ها صاف و مکعبی شکل هستند که بیشتر به رنگ های خاکستری، سیاه و سفید می باشند.
نمای مینرال
نماهای مینرال یک نمای شیک، مدرن و مقاوم است. این نما از مخلوط: سنگ مرمر، گرانیت و … با رنگ طبیعی خودشان تشکیل شده است. این سبک نما بر روی تمامی سطوح مانند: سیمان، گچ، شیشه، بتن، ایرانیت و … قابل اجرا می باشد.
بهترین شرایط برای اجرای نماهای مینرال باید در طول روز و دور از تابش خورشید و در درجه حرارت های تا ۵ درجه سانتی گراد باشد. و همچنین قبل از اجرا حتما باید سطح، کاملا خشک و عاری از گرد و غبار باشد. در اجرای مینرال به دو روش عمل می کنند در روش اول از مینرال ماله ای و روش دوم از مینرال پاششی.
نمای رومی
یکی از متداول ترین و محبوب ترین سبک های طراحی نمای ساختمان، نمای رومی است. که از سبک های طراحی کلاسیک نیز محسوب می شود. نمای رومی به دلیل جذابتی که دارد در شب با نورپردازی های چشمگیر همگان را مجذوب خود می کند.
در معماری این نما، از پیچیدگی و مصالح گران قیمت مانند سنگ مرمر و گرانیت که در ایران بیشتر یافته میشود، استفاده می گردد. هزینه های نمای رومی به نسبت دیگر نما ها بسیار زیاد است. البته قیمت تمام شده نمای رومی به دلیل پرکار بودنش بالا است اما اجرا نمای رومی با سیمان هزینه به نسبت پایینی دارد و در نهایت کیفیت سنگ را نخواهد داشت. البته امروزه در بیشتر نما ها از سنگ تراورتن استفاده می کنند چرا که کیفیت و دوام خوبی دارد و در بازار به راحتی یافت می شود.
نمای نانو
نمای نانو از جمله نماهایی است که قابلیت اجرا بر روی تمامی سطوح از کاه گل گرفته تا سنگ را دارا می باشد. نانو به دلیل موادی که دارد پوشش مناسبی هستند مزایای زیادی دارد از جمله: اجرای آسان، محافظت از سطح، ضد آب کردن نما، طول عمر بالا، عایق حرارتی، مقاوم در برابر زمستان و مقرون به صرفه بودنش است. پوشش دهی نمای نانو در اکثر بناهای تاریخی و فرسوده شده، کاربرد دارد.
نمای سبک رنسانس
نمای رنسانس همانند دیگر نما ها، ویژگی های خاص خودش را دارد و همین ویژگی آنرا از سایر سبک ها متمایز کرده است.
ساختمان هایی با این نما مستطیلی شکل هستند و همه ی عناصر در آن ها به شکل متقارن و یا موازی قرار گرفته اند. اولین نمای رنسانس در شهر فلورانس ایتالیا در اوایل قرن ۱۴ ساخته شد. این سبک، سبکی مدرن و کلاسیک می باشد که بر روی اشکال هندسی و نظم و تناسب تمرکز داشته است.
استفاده از ستون، گنبد، پنجره های طاق دار، سقف نقاشی شده، دیوار های حکاکی شده، و محوریت مذهبی از دیگر ویژگی های سبک معماری رنسانس است.
دیوارپوش در نمای بیرونی ساختمان
دیوارپوش ها باید از لحاظ پایداری، مقاوم باشند تا در برابر عوامل محیطی مانند تابش خورشید، بارندگی، طوفان، زلزله و دیگر عوامل مقاومت خوبی از خود نشان دهند. از انواع دیوار پوش های نما میتوان به آجر، سیمان، شیشه، کامپوزیت، چوبی و…. اشاره کرد که در بالا تمامی موارد را توضیح دادیم. این دیوار پوش ها علاوه بر استحکام و مقاومت ساختمان، نمایی جذاب و مدرن را ایجاد می کنند. استفاده از دیوارپوش سه بعدی پلیمری هایکا پنل می تواند گزینه مناسبی برا خارج از منزل باشد.
همچنین می توان از دیوار پوش های داخلی نیز استفاده کرد که باز دیوار پوش برای نمای ساختمان انواع مختلفی دارد. مانند دیوار پوش چسبی، پی وی سی، بتنی و… که با داشتن طرح ها و رنگ های متنوع، عمر بالایی نیز خواهند داشت.